Salomó enceta les representacions del Ball del Sant Crist amb una nova escenografia




El Ball Parlat d’arrels medievals es podrà veure cada diumenge de maig a les 12 del migdia al temple parroquial del municipi
El  diumenge 5 de maig, coincidint amb la Festa Major de la Santa Creu, el poble de Salomó dóna el tret d’inici a les representacions del tradicional Ball del Sant Crist. Es tracta d’un espectacle que combina teatre i dansa, que pertany al gènere dels balls parlats i està declarat Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.
Inicialment, el Ball Parlat es representava a l'exterior, com a espectacle de carrer. Actualment, des de l'any 1972, sota l'assessorament de Fabià Puigserver i Iago Pericot, de l'Institut del Teatre de Barcelona, s’escenifica a l'església.
Cal destacar que enguany s'ha endegat un nou repte. S’està invertint per replantejar la posada en escena d'alguns quadres de l'espectacle amb l'objectiu de millorar l’obra i fer-la mes dinàmica. Es preveu que aquestes modificacions es vagin implantant gradualment en diversos anys, d'acord als recursos econòmics, humans, etc. els quals disposa l'entitat.
Les representacions de l’espectacle tenen lloc a l’església durant els quatre primers diumenges de maig a les 12 del migdia, que enguany escauen els dies 5, 12, 19 i 26. Les localitats són numerades. Per a més informació i reserves cal contactar al telèfon 977 629 058 o al correu electrònic info@balldelsantcrist.cat
Les funcions d’enguany seguiran sent al mateix preu que els darrers anys: 10 € l’entrada individual i descomptes negociables per a grups. I és que l’increment de l’IVA al 21%, que significaria un encariment de l’entrada, l’assumeix l’entitat i no l’espectador.
La llegenda
L’obra, representada pel cap baix des de l’any 1843, recupera un dels episodis més destacats de la historia de Salomó. Posa en escena una llegenda d’arrels medievals que explica que, davant la fam que patia el poble i la comarca, un mercader salomonenc de nom Josep Nin, va determinar embarcar vers a l’Alger a la recerca de blat.
Tot fent tractes amb un mercader musulmà anomenat Mahomet va descobrir la imatge d'un Crucifix, i va decidir adquirir-lo com fos. Davant la negativa inicial de Mahomet, Josep Nin li oferí la plata que pesés. Acceptada la condició i arribat el moment de la pesada, el canastró només acceptava trenta monedes.
Sentint-se enganyat, Mahomet es desdí del tracte i es negà a lliurar la imatge. Josep Nin va recórrer a la justícia reial. El rei manà repetir l'operació davant la seva presència, amb el mateix resultat que abans: el Crist pesava només els diners que Judes havia cobrat per la seva delació. No sense alguns entrebancs, Josep Nin embarcà la Imatge i la portà a Salomó. El Sant Crist esdevingué el patró de la vila i va desvetllar una extraordinària devoció, fins i tot a les comarques veïnes.
Més informació:
Joan Boronat
President de l’Associació Ball del Sant Crist
629 879 749

Raimon Casals
Director artístic i Mestre del Ball
696 327 811